KINDERDAGVERBLIJF

Opgroeiend kind als metafoor voor routing door gebouw

KINDERDAGVERBLIJF

Vlakbij het oude centrum van Delft was een kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang nodig. Het concept van het gebouw is de spiraal, dat de groei van een kind symboliseert, zoals deze al lopend of kruipend door het gebouw steeds nieuwe dingen ontdekt.

De route architecturale van de spiraal is een opeenstapeling van speelruimten en activiteitsruimten, de enige obstructies worden gevormd door de groepsruimten en noodzakelijke ruimten. Veranderende zichtlijnen en vides zijn ingezet als verrassingselementen. De spiraal bereikt zijn hoogtepunt in de speelplaats op het dak, waar een “geheime” trap of een glijbaan je weer mee naar beneden neemt naar de gedeeltelijk overdekte speelplaats.

Het programma is in een rechthoekige massa gestopt, die herinnert aan het gesloten bouwblok van het oude Nederlandse stadscentrum. De verticaliteit van de transparante gevel – die prijsgeeft wat er binnen gebeurt – creëert een contrast met de horizontaal gelede polycarbonaat beplating van de op meer privacy gerichte groepsruimten.

PROJECTINFORMATIE

PLAATSDelft
ADRESKruisstraat
TYPEStudieproject
JAAR2006

PROJECTEN