Voor een prijsvraag deed ik in samenwerking met architect Thijs Brienen mee om een Tolerantie Paviljoen op het Rode Plein in Moskou te ontwerpen. Echter, door de grote schaal van het plein vonden we het noodzakelijk om een grotere stedenbouwkundige ingreep te doen. Een paviljoen welke zich verliest in de ruimte zou namelijk snel over het hoofd gezien worden, of – erger nog – genegeerd worden. Door een expo te creëren worden de bezoekers van het mausoleum van Lenin, evenals de bezoekers van het GUM (Moskou’s grootste warenhuis) als het ware in de expo gezogen.
Door acht volumes rondom het mausoleum van Lenin te plaatsen wordt het mausoleum (én Lenin) zelf onderdeel van het tolerantie vraagstuk.
Wij als architecten horen niet te oordelen of het mausoleum meer of minder belangrijk is dan de overige thema’s op de expo. Daarom zijn de afmetingen van elk volume gelijk aan die van het mausoleum qua footprint en hoogte. Door de volumes op een grid te plaatsen wordt democratie en gelijkheid geïmpliceerd. Echter, in een compositie met negen objecten ontstaat onvermijdelijk een centrum. Om neutraliteit te behouden zijn de volumes licht gedraaid om het gevoel van centraliteit te vermijden. Het niet-hiërarchisch zijn wordt aldus bereikt met een maniëristisch grid. In één van de volumes is een contemplatieterras opgenomen, welke hoog verheven is boven het alledaagse leven. De vorm hiervan is de inverse van het volume van Lenins mausoleum.