LEVENSLOOPBESTENDIGE WONING

Traditioneel volume met eigentijdse materialen

LEVENSLOOPBESTENDIGE WONING

Een comfortabele, levensloopbestendige woning, dat was de wens van deze opdrachtgevers in Heesch. Met een slaapkamer en badkamer op de begane grond en een inpandige garage.

Het bouwperceel had een bijzondere vorm, zonder rechte hoeken. Bovendien bleek de stedenbouwkundige situatie eromheen onsamenhangend. Om toch enige rust te bewaren zocht ik naar meer uniformiteit: ik nam de lijnen uit de omgeving over en construeerde het huis uit twee rechthoeken. De ene parallel met de bebouwing aan de oostkant, de andere in lijn met de woning erachter.

De twee rechthoeken werden onder een hoek ten opzichte van elkaar geplaatst. Hierdoor ontstond er ruimte voor de entree, bijkeuken en leeshoek – de laatste fungeert als een overbruggingsruimte tussen de woonkamer en de slaapkamer. De pui van de leeshoek is gericht op het noorden, zodat direct daglicht niet hinderlijk binnentreedt. Het glas reikt voorbij de dakrand, waardoor het plafond lijkt te zweven.

De trap plaatsten we tussen de eetkamer en keuken, zodat het een centraal element in de woning vormt. Daarmee verlegden we de spanning van het binnentreden van de woning – van de entreeruimte naar deze grote, open leefruimte met volop daglicht door de vide en glazen wanden.  

Aanvankelijk wilden de opdrachtgevers een éénlaagse bungalow. Om beter aan te sluiten bij de omgeving werd toch gekozen voor een zadeldak; hier zijn nu de logeervertrekken gesitueerd. Buiten werd een duidelijk contrast gecreëerd: het massieve en ambachtelijke karakter van de begane grond tegenover de industriële uitstraling van stalen golfplaten in de bovenverdieping. De horizontaliteit van de bakstenen op de begane grond werd doorgezet, in de golfplaten bij de garage en buitenberging.

In de westgevel maakten we een loggia, zodat de bewoners ook in de vroege lente en late herfst (beschut) van de zon kunnen genieten.

 

PROJECTINFORMATIE

PLAATSHeesch
ADRESGraafsebaan 34
TYPENieuwbouw
STATUSGebouwd
JAAR2010 – 2013
OPDRACHTGEVERParticulier
AANNEMERCornelissen Aannemingsbedrijf
INTERIEURBOUWERVertogen & van de Ven Interieurbouw
TRAPHektracon
ELEKTRAVan Bakel Elektro
FOTOGRAFIEStijn Poelstra

PROJECTEN